gunwlogo.GIF (2155 bytes)    << guns.connect.fi   << Gunwritersin etusivulle    Gunwriters in English    Linkkisivu >>


PeTe   päivittelee!

Osa 8. Edellinen: Osa 7 >>

13.10.2002:

GOW:n vuosimaksu poistuu käytöstä

Gunwritersin vuosimaksua ei enää ole päätoimittaja P. T. Kekkosen poismenon johdosta. Myöskään postilokero-osoite ei ole enää käytössä.

    - titari -28.10.2001:

EURO TULEE - "TAKSAT KIHAHTAVAT!"

"Juro, Ecu eli Equ" syrjäyttää vuodenvaihteessa kansallisvaluuttamme. Tämä ei ole mikään uutinen. Suruviesti on se, että joudumme käytännöllisistä syistä korottamaan vuosimaksumme lukemaan ECU 10:00, koska suosimme setelirahaa. (Ainakin SAMPO- pankin käteisautomaatit kelaavat esiin E 20:00 tai E 50:00 seteleitä; eivätkä siis kymppejä. Eipä se mittään: 20 Eculla pääsee "Matti Myöhäinenkin" etuoikeutettujen listalle kahden vuoden ajaksi). Hyvät uutiset: Vuoden 2001 Sylvesterinpäivään saakka on vuosimaksu kuitenkin ennallaan. Jotkut fiksuimmat visitoorit ovatkin jo maksaneet useampien vuosien "kolehdin" etukäteen. Tähänastinen ennätys on 10 vuotta, silloin kun vuosimaksu oli vielä FIM 35:- Maksua korotettiin vitosella postilokeron vuokran kattamiseksi, ja käytännön syistä: Kympin ja vitosen setelit (FIM) ovat olleet jo kauan historiaa.

Joillekin 1 - 2 vuoden toimintatuet maksaneille, mutta "kunniavelkansa" sittemmin unohtaneille, sekä uusille visitooreille vihjeeksi: Vuoden 2001 loppuun mennessä hankittu tai jatkettu PV-asema on mahdollista lunastaa vielä "wanhalla hinnalla" FIM 40:- per vuosi. Mainittu kymmenen vuoden ennakkomaksu ei ole mikään yläraja, vaan tähänastinen ennätys, sekä eräänlainen "piiskaraha", joka innosti painamaan pitkää päivää viikkokausien ajan. (Tuo "PV" on lyhenne sanoista "Privileged Visitor" eli "Etuoikeutettu Visitoori", jonka viestiä ei paineta DELETEksi, jos hänen palvelemisensa on inhimillisesti katsoen mahdollista, joko sivuillamme tahi yksityis-sähköpostina).

"Mutta ettekös te piehtaroi 10 ja 20 US-dollarin seteleissä?" Emme totisesti, koska käteisen setelirahan käyttö kansainvälisessä maksuliikenteessä on lähes tuntematon ilmiö, eikä yksikään sähköinen maksuliikenne-järjestelmä palvele köyhälistön alimpaan kastiin kuuluvia "epähenkilöitä": Pitäisi olla VISA, tai jokin muu luottokortti lompakossa, eikähän sellaisia status-symbooleja myönnetä pers'aukisille proletaareille. Luotollisen tilin ylläpitokin maksaisi hopioita.

Kotimaassamme hoituu "kunniavelan" maksu onneksi sentään koneellisestikin. Tilinumero on ennallaan: 800028-6450515 (Huom! KOLME nollaa 8:n ja 2:n väliin). Pankin nimi on vakiintunut muotoon SAMPO ja tilin omistaja on luonnollinen henkilö nimeltä P.T.Kekkonen. Peräkaneetiksi mahtuvat kirjaimet GOW.


1310 MMI; PTFUTURISTINEN WITZI (AUSTRALIASTA)

Leikataan vuotta 2042 New Yorkissa. Isä ja poika ovat kävelyllä eteläisellä Manhattanilla, seudulla, missä vielä vuosisadan vaihteessa sijaitsi WORLD TRADE CENTER:in kaksoistorni. Isä huokaa ja mainitsee jotain "wanhasta hywästä Twin Towers:in ajasta". Historiaa huonosti tunteva poika kysyy: "Mikä se Twin Towers oikein oli, kun vanha kansa aina muistelee?" Isä vastaa: "Kaksoistorni. Ne olivat kaksi tällä paikalla seissyttä jätti-korkeaa rakennusta. Arabit pommittivat ne maan tasalle vuonna 2001, niinkuin myöhemmin YK:n tornitalon ja Empire State Building:in."

Poika vilkaisee isäänsä ja kysyy: "Mutt' ketäs oli ARABIT?"AJANKOHTAIS-WITZI No. 2. (KOTIMAINEN)

GEORGE W. BUSH ja USAMA/OSMAN ibn LADIN pelasivat shakkia: Bush hävisi ottelun. Miksikö? Heti pelin alussa söi viekas arabi häneltä KAKSI TORNIA.LEMPIVIRKKEEMME VIROKSI:

"Tuleb meeles pidada, et nemadki ei ole rohkem kui inimesed. Tina hakkab nende peale niisama nagu teistelegi."

(Vänrikki Koskelan repliikki V. Linnan teoksesta "TUNDMATU SÖDUR", tölkinud HELMI ELLER ja ENDEL MALLENE; Tallinn 1996). Englanninkielisestä versiosta "THE UN+KNOWN SOLDIER" nämä lauseet puuttuvat kokonaan, ja lontoonkielinen käännös on yleensäkin "jo toistamiseen sensuroitu." Sen lystikkäitä käännöskukkasia ovat "Suomi tommygun" ja "barrel", joksi on käännetty termi "varsinainen" (= jalustastaan irrotettu MAXIM- konekivääri).VIRONKIELISTÄ ASESANASTOA:

KAHUR = tykki (esim. kanuuna)
SUURTÜKK = tykki (esim. haupitsi)
MIINIPILDUJA = kranaatinheitin (miinanheittäjä)
KUULIPILDUJA = konekivääri (kuularuisku)
KERGEKUULIPILDUJA = pikakivääri (kevyt kk).
PÜSTOLKUULIPILDUJA = konepistooli
PÜSS = kivääri
PÜSSI RIHM = kiväärin kantohihna
TANKITÖRJEPÜSS = panssari(ntorjunta)kivääri
TANKITÖRJEKAHUR = pst-tykki (piiskatykki)
SOOMUSAUTO = panssariauto (vanh.)
SOOMUSRONG = panssarijuna (vanh.)
SUMMUTI = äänenvaimennin (moottoriajoneuvon)
SUPUTIN = aseen vaimennin (uudissana)
JAH(T)IPÜSS = metsästysase (myös haulikko)
HAAVLIPÜSS = haulikko
TÄPSUSLASKUR = tarkk'-ampuja


Jotkin termit voivat olla vanhahtavia (vanh.). Useimmat lienevät yhä käyttösanastoa, ja ainakin "suputin" on uudissana, peräisin venäjänkielestä ("sopotom" = kuiskailla); kulkeutunut Viroon ilmeisesti Suomen kautta kiertäen. Yleisradion eduskuntatoimittaja JORMA SAVISEN sanastossa "suputtaja" on poliitikko, joka kuiskii tutuille toimittajille Eduskunnan kuuluisassa kahvilassa ns. "luottamuksellisia" tieto(vuoto)ja, joiden alkuperä halutaan pitää salassa: Suputettujen tietojen todenperäisyys kun on usein lievästi sanoen kyseenalainen. Termi on siis monimerkityksinen.


VALIKOIVAA HUONOKUULOISUUTTA

Tästä muljahti mieleen anekdootti keksijä THOMAS A. EDISONista, jonka toinen korva oli tunnetusti kuuro. Keskusteltaessa Edison liiotteli usein kuulovammaansa, pyytäen puhujaa hieman korottamaan ääntään. Edisonin ystävät kyselivät joskus, miksikä keskustelukumppanit joutuivat huutamaan asiansa Edisonille, vaikka keksijäneron toinen korva oli täysin normaalisti kuuleva. Edison vastasi: "Se, joka joutuu huutamaan, joutuu puhumaan yleensä totta. Valheet kerrotaan tavallisimmin kuiskaten."


1610 MMI; PT- Gunwriters - historia uusiokäyttöönEdelliset:  Osa 7 >>  Osa 6 >>   Osa 5 >>  Osa 4 >>  Osa 3 >>  Osa 2 >>  Osa 1 >>

Gunwritersin osittainenkin luvaton kopioiminen, tallentaminen, tulostaminen, väärentäminen tai levittäminen on kielletty. Mikäli tällaisia tekijänoikeusrikkomustapauksia ilmenee, kirjoittajat pidättävät itselleen oikeuden laskuttaa tekoon syyllistyneiltä tekijänoikeuskorvauksia 150 000 mk saakka. - GOW:n toimitus.


<< guns.connect.fi  Gunwritersin etusivulle   Gunwriters in English    Linkkisivulle    gunwlogo.GIF (2155 bytes)

Gunwriters on the Web Pete päivittelee, osa 7: http://guns.connect.fi/gow/petepai8.html