gunwlogo.GIF (2155 bytes)    Gunwritersin etusivulle    Gunwriters in English    Linkkisivulle


petepai2.gif (11921 bytes)PeTe   päivittelee toisenkin kerran!

Osa 2, päivitelty 22.06.1999.   Edellinen: Osa 1 >>>


Huomautettakoon, että Internet-sivuilla, poiketen paperille painetuista "aikakautisista painokirjoituksista" - joita koskee "painovapauslaki" eli totuudenmukaisemmin sanoen "painorajoituslaki" - ei ole "vastuullista päätoimittajaa". Kukin tekstintuottaja vastaa ITSE lausumistaan ja mielipiteistään.! Sivut matkaan sinkoavan laitteiston sähkölaskun maksaja toimii siis kuin lennätinkonttorin hoitaja, eli vastaa pelkästään viestien välityksestä sivuilla vierailijoille: "mitään lisäämättä, mitään poistamatta tai mitään muuttamatta". Kuvitus on sentään lisättävä "kipinä-morsettajan" toimesta, tekstinlaatijan ohjeita kaikella orjallisuudella noudattaen. Termi "lay-out" tarkoittanee tätä ?


Painorajoituslaki täyttää näinä aikoina 80 vuotta. Maailman meno ja etenkin tiedonjulkistamisen tekninen kehitys on sen syntymän ajoista siis edistynyt. Sananvapaus on jopa taantunut vuodesta 1919, mutta sen vajavuus on, ja tulee vastaisuudessakin olemaan, vain PAINETUN sanan tuottajien murhe.

Painorajoituslakia ollaan "uudistamassa", mutta kaikkihan tietänevät kokemuksesta, mitä sana "lainuudistus" ainakin Suomessa tarkoittaa: Tiukentuvia kieltoja, rajoituksia ja pakotteita, vailla GILLETTE:n partahöylän teränkään mentävää saumaa niiden välissä.

Viestinnän vallankumous on onneksemme näivertänyt porsaanreikiä rakenteilla olevaan sensuuri-muuriin, jo ennenkuin sen betoni on ehtinyt jähmettyä... (Äkkiähän louhittiin alas Berliinin muurikin). Voimme jatkaa "faschistista", "rasistista" ja jos vaikka minkä "ismin" ilmentymäksi kehuttua historiankirjoitustamme, toki pysyen parhaan kykymme mukaan matemaattis-luonnontieteellisten ja historiallisten tosiasioiden kehyksissä, mutta mitään faktoja myöskään salaamatta.

1990-luvun lopun Suomessa on sensuuri yhä voimissaan, mutta sen painopiste on siirtynyt joidenkin kulma-asteiden verran. Vielä vuonna 1985 pidättäydyttiin ottamasta uusintapainosta VELI NIEMISEN "AMPUJAN KÄSIKIRJAsta", koska siinä esiintyi pitkästi toistasataa kertaa sana: "ryssä". Nyttemmin ei moisia estoja ole, mutta sitäkin jyrkemmin on kiellettyä vastata kysymyksiin: "KUINKA SE TOIMII ?" ja "VOISIKO SEN TEHDÄ ITSE ?" - olkoonpa uteliaisuuden kohteena konepistooli, vastamassa-sinko, tai vaikkapa räjähtävä luoti.

Nyttemmin kuuluvat luetteloon myöskin panssariluodit, moniluotiset patruunat, haulikoiden pienoisvasama-patruunat ja monet muut EU-direktiivien taannoisten laatijain kieltämät erikoisammukset. Nähtäväksi jää, josko niihin kohdistunut vainoharhaisuus laantuu, kunhan EU-parlamentissa tarttuvat vallankahvaan IHMISET, eivätkä enää simpanssin ja paviaanin väliset "puuttuvat renkaat".

Nämä rivit on kirjoitettu 14. kesäkuuta 1999, EU-vaalien jälkeisenä päivänä - välttäen tosin tekemästä tykö liioiteltuja toiveita aseharrasteiden tulevaisuudesta, ja painetun sanan vapaudesta "stalinismin ulkomuseossa": suloisessa Suomessamme.

(tÄmÖisEt JatKo-RoManiT, NiiNkU suOMiKooPEE jUTtu, ieVät EDs mAhtuisi LhEtiin.! oiK.LuKu oSt:N HuOM.!!!)

Asiallinen huomautus/havainto ! Tarvittaisiin jonkinlainen lehden ja aikakausKIRJAn välimuoto. Ja sellainenhan ON JO OLEMASSA, joskaan ei painetussa muodossa, vaan "tieturin" näytössä ! Ja mikä on taltioituna keskusmuistiin tai levykkeille, siirtyisi melko helposti kirjaimiksi, kuviksi ja numeroiksi paperille... mutta samalla myös painorajoituslain käsi-, jalka- ja kaularautoihin, sekä kaupallisten "sponsoreiden" sanelu-vallan vinhasti viuhuvan ruoskan ulottuville.

Milloinkahan oikoluku-osaston deekut äkkäävät sen, että nykyisin eletään jo ns. tietoyhteiskunnassa ? "GUNWRITERS" edustaa nykypäivää, ja tulevaakin viestinnän kehitysastetta. Joidenkin on vaikeaa sulattaa tätä ajatusta ? No, kyllä Siperia opettaa..!

VAIETAANKO "G.O.W." KUOLIAAKSI ?

Toistaiseksi ei yhdenkään ase-alan aikakauslehden "päämajassa" olla edes tietoisia tämän "sähköisen kilpailijan" olemassaolosta..? Tai ehkäpä tuo "tietämättömyys" on osa "TABU"-ilmiötä ? Tietyistä aiheista ei yksinkertaisesti keskustella, jolloin "paha" väistyy tai unohtuu. Alkukantaisissa yhteisöissähän "tabu" on yleinen menettely.

Painettujen joukkoviestimien lukijakunnan mielipiteet tai mieltymykset ovat jo ainakin 15 vuoden ajan olleet "yx hailee" viestimien julkaisijoille tai toimituksille. Vasta silloin, kun joku uusi tulokas on pyrkimässä MAINOSmarkkojen tai -eurojen jakoon, kokoonnutaan kustantamon pitkän pöydän ääreen "kriisi-palaverin" tunnelmissa.

Sähköisen joukkoviestinnän sisäänajo vaatii tietenkin oman aikansa: Vuosituhat ehtii vaihtua, ja pari vuotta kulua 2000-lukuakin, ennenkuin todella RAAKA kilpailu painetun ja sähköisen viestinnän välillä käynnistyy. Kisailun tekniset edellytykset olisivat sinänsä olemassa etenkin Suomessa jo tässä ja nyt: Asukaslukuunsa verrattuna lienee Suomi koko maailman "verkottunein" maa. Kaikella on kuitenkin aikansa...

Tieto "G.O.W.":n kaltaisen vaihtoehdon olemassaolosta kulkee hitaanlaisesti verkoston havas-lankoja pitkin, solmusta toiseen, mutta SE KULKEE, mikä merkille pantakoon..!

Jos vertaus kalastusverkon kudelmaan sallitaan, niin on hyvä pitää mielessä, että havaksen jokaisesta solmusta lähtee neljä lankaa eri suuntiin. Jos yhtä pitkin tulee solmuun tärkeäksi arvioitua tietoa, siitä lähtee seuraaviin solmuihin parhaassa tapauksessa jopa kolme lankaa, jotka välittävät tietoa eteenpäin.

"Tärkeäksi arvioidusta tietämyksestä" on kullakin yksilöllä oma näkemyksensä, mutta "G.O.W." katsoo kilpailuvaltikseen sen, että sivuillamme julkaistaan ja uskalletaan/voidaan tehdä tykö asioita, jotka ovat ainakin painetuissa joukkoviestimissä "tabu.!"

Viestimemme "kriittinen massa" on jo näitä rivejä kirjoitettaessa ylitetty ja "ketjureaktio" on alkanut. Peri-suomalainen konsti, eli epämieluisien ilmiöiden kuoliaiksi vaikeneminen, ei siis enää toimi..!

Lohduttakoon tämä tieto niitä aseveljiämme, jotka pelkäävät eräiden nimiltäkin mainitsemiensa "viher-pipertäjien" pystyvän lakkauttamaan sivujemme ilmestymisen: INTERNETin sananvapautta ovat maailman mahtajatkin yrittäneet pukea suukapulaan tai kuonokoppaan, mutta edes he eivät ole onnistuneet hankkeissaan. Ilmaisunvapaudella on liian vahva "sosiaalinen tilaus" kaikkialla maailmassa.

Jos lehdistö ei pysty täyttämään näitä vaatimuksia, niin kuolkoon se pois, ja eläköön ikuisesti teknologia, joka mahdollistaa sanan ja kuvan julkistamisen rajattomuuden!!


15061999:  PeTe.   Edellinen: Osa 1 >>>


Gunwritersin etusivulle   Gunwriters in English    Linkkisivulle    gunwlogo.GIF (2155 bytes)