Main   General   Rifles  50 BMG   SMG   MG   AR  Contact  License Manufacturing  Links  Measuring  Lyddemper.net   Suppressors in France  Suppressors in the UK   M62 Reflex Suppressors in English

refsup.gif (2031 bytes)


25.11.2009 JH

RK62:n refleksivaimentimien TX4 ja TX8 käyttöohjeTeleskooppinen Refleksivaimennin on suomalaista rynnäkkökivääriä 7,62 RK 62 varten erikoisesti täysitehoisille patruunoille kehitetty melusuojain ja laukausäänen harhautin. Lyhyt 'sissimalli' TX4 on paikoilleen asennettuna aseen omaa liekinvaimenninta vain noin 24 mm pitempi, mutta pudottaa ampujan paikalla mitatun laukauksen huippumelutason 140 dB(A) tai alle täysitehoisilla patruunoilla. Tehokkaampi 'tarkka-ampujamalli' TX8 taas jatkaa aseen pituutta noin 50 mm, ja on muutaman desibelin edellistä hiljaisempi.

Asennus 7,62 RK 62:een: Liekinvaimentimen kiilasokka isketään 3 mm poistinpuikolla ulos paksumman pään suuntaan, ampujasta katsoen oikealle. Liekinvaimennin kierretään irti, kierteen ollessa liimattu tarvittaessa lämmittäen. Suukierre puhdistetaan ja refleksivaimennin kierretään liekinvaimentimen tilalle kiristäen ainoastaan kohtuulliseen sormenpäätiukkuuteen. RK:n taipumus puhaltaa ammuttaessa ruutikaasua ampujaan päin voimistuu vaimenninta käytettäessä. Ruutikaasupuhallus poistetaan tiivistämällä RK:n kannen salvan reiän yläreunassa ja sivuilla oleva rako esim. vaahtomuovisuikaleella tai kankaalla. Väliaikaisena puhallustiivisteenä on käytetty myös maalitaulun paikkatarraa.

Ampuminen: Ensimmäisten laukausten jälkeen käyttöönotettava refleksivaimennin irroitetaan ja ravistellaan vuoroin kumpikin pää alaspäin sisältä mahdollisesti irronneet työstölastujen jäänteet pois. Osumien hajontaan refleksivaimennin ei merkittävästi vaikuta, ja osumapisteen siirtymä on aseyksilöstä riippuen tyypillisesti noin 10 cm / 100 m. Ampujan tuntemaa rekyyliä refleksivaimennin pienentää johtuen toimintaperiaatteen mukaisesta suupaineaallon heijastamisesta. Varoitus: Puuluotien, alikaliiperiluotien ja muiden piipunsuun ulkopuolella hajoavien ammusten ampuminen vaurioittaa vaimenninta!

Aliäänipatruunoiden käyttö: Mikään vaimennin ei voi poistaa ääntä nopeamman täysitehoisen rynnäkkökiväärin luodin lentoääntä, ns. 'äänivallin pamausta'. Haluttaessa RK mahdollisimman hiljaiseksi, voidaan siinä käyttää ääntä hitaammiksi (lähtönopeus n. 300 m/s) ladattuja patruunoita. RK toimii itselataavana käytettäessä 7,62x39 aliäänipatruunoita joissa on raskas 13 g D166 tai vastaavaa luoti ja ruutiannoksena 1,05 g H322. Kevyemmillä luodeilla lukon syöttöliike jää vajaaksi tai lukko ei liiku ollenkaan, joten syöttö on suoritettava tällöin käsin.

RK:n lukkoääni: Hiljaisia ääntä hitaampia latauksia ammuttaessa on RK:n lukkokoneiston ääni merkittävä osa kokonaismelusta. RK:n luistin iskuääntä kotelon takapäätyyn voidaan hieman vaimentaa erillisellä kumisella tai polyuretaanisella lukkobufferilla, joka asetetaan kotelon takapäähän palautinjousen karan alle. Koska lukkobufferi pehmentää lukon voimakkaimman iskun RK:n runkoon, se myös auttaa parantamaan osumapisteen pysymistä paikoillaan etenkin kiikaritähtäintä käytettäessä, ja vähentää RK:lle ominaista kannen sekä muiden osien löystymistä. Aseen lukkoiskuista johtuvaa kulumista vähentävä lukkobufferi on huolellisen aseenkäyttäjän hyvä lisävaruste myös täysitehoisia patruunoita käytettäessä.

Kunnossapito: Refleksivaimennin on tehty toimivaksi ilman erityistä huoltoa. Puhdistukseksi riittää ajoittainen ravistelu irronneiden ruutikarstansirujen poistamiseksi. Ampumisen jälkeen vaimennin on kuitenkin syytä irroittaa ja aseen piipun vaimentimen sisällä oleva ulkopinta suukierteineen puhdistaa ja öljytä, koska ruutikaasuista tiivistyy korroosiota aiheuttavaa vesihöyryä piipun pintaan. Säilytyksen ajaksi myös vaimentimen sisälle on hyvä ruiskauttaa esim. spraypullosta aseöljyä. Säilytysöljynä vaimentimen sisällä voi käyttää myös dieselöljyn ja moottoriöljyn seosta. RK:n laatikon sisäpuolen nokeentuminen N-ruuteja käytettäessä on normaalia, koska osa vaimentimen kokoamista ruutikaasuista poistuu takakautta lukon auetessa. H-ruudeilla nokeaminen on vähäistä.


Käyttöohjeita, kuvia ja mittaustietoja netissä:

RK62 käyttöohje englanniksi: http://guns.connect.fi/rs/m62graaf.html
Ampumamelusuuntakuviot RK62:lla: http://guns.connect.fi/rs/dirdiagr.html  
Luodin lentomelu nopeuden funktiona: http://guns.connect.fi/rs/bulnoise.html  
Vaimenninhanke ampumamelun selvittämiseksi: http://guns.connect.fi/rs/measure.html
Osumapisteen siirtymä erikokoisilla vaimentimilla: http://guns.connect.fi/rs/impact.html
RK62 vaimentimien suomenkielinen käyttöohje: http://guns.connect.fi/rs/RK62.html


Poikkileikkauspiirrokset:


m62graaf.GIF (15202 bytes)


Main   General   Rifles  50 BMG   SMG   MG   AR  Contact  License Manufacturing  Links  Measuring  Lyddemper.net   Suppressors in France  Suppressors in the UK   M62 Reflex Suppressors in English