www.innoplaza.net

<< Aloitussivu    << Etusivu    << Keksintölinkit   Myynti >>    Osto >>   In English >>


Tukholman messut 2000

Teksti ja kuvat: Juha Hartikka

mekassi.jpg (22454 bytes)
Vuosittaisilla Tukholman messuilla on perinteisesti vierailtu keksijäyhdistysten yhteisellä matkalla. Tänäkin vuonna Ruotsin keksijät ystävällisesti lahjoittivat suomalaisille kolleegoilleen liput messuille. Messuilla on tuotteita, työstökoneita ja teollisuusautomaatiota sijoitettuna kolmeen suureen halliin. Yksi päivä jäi kovin niukaksi kaiken kiertämiseen ja katsomiseen. Keksijää kiinnostikin eniten Framtiden-halli yritysten ja keksijäjärjestöjen osastoineen.

Eniten huomiota kiinnitti keksijöiden huolellinen valmistautuminen esittelyyn hyvin tehtyine mallikappaleineen ja esitteineen sekä harjoittelun tuloksena syntynyt esittelyrutiini. Yleisö myös pysähtyi katsomaan, kuuntelemaan ja kyselemään. Näinhän halua tuotteeseen tehokkaasti herätetäänkin, paremminkin kuin hienolla tekniikalla ja keksinnöllisyydellä. Messujen nettiosoite on http://www.stofair.se/ ja osoitteesta http://messut.innoplaza.net löytyy valokuvasarja messuilla esillä olleista keksinnöistä.

Ensi vuonna kävijöille lyhyt suunnistusohje: Tukholman keskusrautatieaseman tunnelista löytyy viitoitus "Stockholmsmässan" paikallisjunan (Pendeltåg) raiteille 13 ja 14. Ensimmäisellä pysäkillä (Stockholm Södra) ei vielä nousta pois, vaan vasta toisella, joka onkin aivan messualueen vieressä. Pois pääsee samalla junalla, ja keskusrautatieasemalta sukkuloi busseja Vikingin ja Siljan terminaaleille.


Otsikkokuvassa oikealla keksijä esittelee havainnollisesti halkileikatun auton peräkontin avulla kiinnitysremmi-ideaansa. Kaatuilevien ostoskassien ongelman ratkaisu vyöttämällä ne hihnalla peräkontin reunaan on yksinkertainen, ja tapa esitellä ajatusta toimiva ja tasokas. Keksijä on Dick Holmén ja keksinnön kotisivu on http://www.bags-in-place.com. Toisenlainen suomalainen ratkaisu samanlaiseen ongelmaan löytyy KassiJussi -sivulta.


Kuvasaalista messuilta:

mejysky.jpg (14229 bytes)

Kuva 1. Onko nimi enne? Niin ainakin tässä tapauksessa: Ruotsinsuomalainen Görän Jysky on kehittänyt puutarhajyrsintä muistuttavan työnnettävän miinanraivaimen, joka jysäyttää maan alla piileskelevät miinat pitkän varren päässä olevalla pneumaattisella täristimellä. Räjähdyksessä vaurioituneen täristinpään saa helposti vaihdettua. Käyttäjän ja täristimen välissä on sirpalesuojalevy. Elimine -nimisellä miinanraivaajalla pystyy paikallinen asukas raivaamaan sata neliötä maata samassa ajassa kuin miinanraivaukseen koulutettu erikoismies yhden neliön. Jysky on saanut ajan henkeen sattuvasta keksinnöstään huomattavan ruotsalaisen keksijäpalkinnon. Kuvassa keksijä näyttää polkumiinan mallia, vieressä pyörii video miinanraivauksesta laitteella. Kunhan saisi keksinnön vielä myyntiin... Yhteystiedot: Göran Jysky, Marmorvägen 10, 61144 Nyköping, e-mail: goranjysky@swipnet.se.

metarmon.jpg (21074 bytes)

Kuva 2. Suomenkielinen vastaus toimittajan kysymyksiin tuli myös polkupyörän napadynamon kehittäjältä. Tarmo Sjöbergin dynamo pysäytti messuvieraita niin tehokkaasti, ettei keksijälle tahtonut jäädä hengähdysaikaa. Etupyörän navan sisään rakennettu Tarmon-dynamo on aina käyttövalmis, kevyt polkea, suojassa ravalta ja sohjolta, ei kuluta kumia eivätkä siitä tyhjene akut. Sinänsä periaatteeltaan ennestään tunnettuun napadynamoon keksijä oli kehittänyt patentoitavia teknisiä parannuksia, mutta suunnittelu-, valmistus- ja markkinointiapua vailla hänkin oli. Samanlaisia siis näyttävät olevan keksijöiden vaikeudet kummallakin puolen lahtea. Tarmon osoite on Violstigen 4, 51276 Hillared, Tel. +46 33 282065.

mesahap.jpg (18174 bytes)

Kuva 3. Rautainen sahapukki moottorisahamiehille auttoi polttopuunteossa pitelemään niin runkoa, oksaa, kuin vaikka vanhaa kuormalavaakin. Puu tyrkättiin sahapukin piikkikärkisen pitimen reunan alle ja pätkittiin sahalla poikki. Kuvassa keksijä näyttää litteäksi kokoontaitettua sahapukkia, jonka hän on jo saanut Stihlin kautta myyntiin. Etualalla käyttövalmiiksi laitettu sahapukki. Välineen hinta on hieman alle tuhat kruunua. Smart-Holder -sahapukkia valmistaa ja myy Agma AB, Fältmätargatan 16, SE 72135 Västerås.

menostin.jpg (19393 bytes)

Kuva 4. Messuilla vierailevaa kiinnostaa tietenkin oman alan tuotteiden kehitys. Apuvälinekeksijä Esko Kettunen Polvijärveltä koeistuu tässä ruotsalaista Alenti-potilasnostinta, jonka ohjaimia parhaillaan kokeilee Eino Savolainen. Nostinta valmistaa Arjo, Box 61, 24121 Eslöv.

mekottik.jpg (18588 bytes)

Kuva 5. Itsevetävä kottikärri kulkee kuopat, nousee rampit ja rämpii eteenpäin pehmeälläkin alustalla. Lähinnä rakennustyömailla käytettävän ruotsalaisen kottikärrikeksinnön polttomoottoriversio on jo kymmenen vuotta vanha, kuvassa uudempi akkukäyttöinen versio. Valmistaa Slitvargen, Örvägen 6, SE 81493 Skutskär, e-mail slitvargen@swipnet.se.

mepavain.jpg (18454 bytes)

Kuva 6. Vipuvarsi ja välitys autoilijan avuksi: Pyöränmutterien avausta helpottaa tämä avain ottamalla tukea maasta samalla kun käyttäjä vääntää toisesta varresta. Keksintö löytänee käyttäjiä lähinnä linja-autonkuljettajista ja raskaan kaluston piiristä.

memotor.jpg (17747 bytes)

Kuva 7. "Mitä etua tuosta on?" näyttävät katsojat ihmettelevän vastakkaismäntäistä kaksitahtimoottoria, jota ruotsalainen keksijä kärsivälisesti esittelee. Rakenne, jossa yhdessä sylinteriputkessa päittäin liikkuvat männät pyörittävät kahta moottorin päissä olevaa kampiakselia on moottoritekniikan historiasta toki ennestään tuttu. Tämän moottorikonstruktion parannustensa avulla keksijä kuitenkin oli päässyt kaksitahtiselle poikkeuksellisen mataliin häkä- ja hiilivetypäästöarvoihin. Keksijä on Hans Karlsson, Helgövägen 9, SE 74630 Bålsta, Tel. +46 171 57560.

meputken.jpg (25550 bytes)

Porakonekäyttöinen putkenkatkaisujigi. Pora pyörittää kulmavaihteen välityksellä teräkiekkoa, joka käyttäjän pyörittäessä kammesta poranpidintä putken ympäri siististi sahaa metalliputken poikki.

meppyora.jpg (27105 bytes)

Kuva 8. Vielä messuilta junapysäkille kävellessä silmiin sattui hallin oven viereen pysäköity polkulaitekeksintö. Polkija istuu mukavasti pyörän kuppituolissa ja pitelee istuimen etureunan alla olevaa tankovälitteistä ohjaustankoa. Periaate on sattunut vuosien varrella kirjallisuudesta silmään, mutta nyt ensi kertaa maantiellä. Laitteessa erottui oman työn jälki ja rakentaja jäi valitettavasti tuntemattomaksi.

Päivitetty 07.11.2000  j_hartikka@hotmail.com 


Keksinnöt Tukholman messuilla: http://messut.innoplaza.net

<< Aloitussivu    << Etusivu   << Keksintölinkit   Myynti >>    Osto >>   In English >>