gunwlogo.GIF (2155 bytes)    << guns.connect.fi    << Gunwritersin etusivu    Linkit >>  


16.01.2001

LUKEMATTOMAT KIRJAT:

"Tuntematon Rokka" -by Petri Sarjanen

rokka.jpg (19748 bytes)
Teksti: Markus P. Pönkä.


Petri Sarjasen kirjoittama kirja kaikkien tunteman Tuntemattoman Sotilaan Antti Rokan esikuvasta (Viljam Pylkäs) ilmestyi taannoin. Heti ilmestyttyään se herätti keskustelua mm. Helsingin Sanomissa ja Ilta=Sanomissa. HS haukkui kirjan lyttyyn, eikä tyypilliseen tapaansa tyytynyt haukkumaan ainoastaan kirjaa, vaan myös kirjoittajan, syytellen mm. liian nuoresta iästä! HS:n mielestä kirjailijoiden tulisi kai olla vähintään 60-vuotiaita, ja maailmankatsomukseltaan ahdasmielisiä huumorintajuttomia kalkkiksia?

Yleensä kun HS haukkuu jonkin kirjan, TV-ohjelman tai elokuvan arvosteluissaan, siitä tulee menestys lukija- ja katsojakunnan keskuudessa. Näin taitaa käydä myös "Tuntemattoman Rokan" kohdalla. Kulttuurihenkilöiden ja yhteisen kansan mieltymykset kun ovat täysin erilaiset aina ja kaikista hengentuotteista. Ilta=Sanomien arvostelu oli mielestäni täysin asiallinen, mutta kriitikko olikin miespuolinen, eikä läpikotaisin "erkkolaisen journalismin" oppien myrkyttämä. Mutta nyt itse kirjaan....


Lyhennelmä Tuntemattomasta sotilaasta?

Tyyli oli Sarjaselle tyyppillistä, eli ei turhia kuvailuita paikoista tai tapahtumista. Tämä on hyvä ainakin allekirjoittaneen mielestä, sillä helposti kyllästyy mikäli aletaan kertomaan jostakin yksityiskohdasta sivutolkulla. Monet muutkin ovat samaa mieltä. "En olisi uskonut Sarjasesta, että hän pystyy kirjoittamaan näin hyvän kirjan! " Tämmöinen oli erään ko. kirjan lukeneen kommentti. Mistään "Tuntemattoman Sotilaan" plagiaatista ei ole ainakaan kysymys.

Ne veteraanien haastattelut, joihin "Tuntematon Rokka" perustuu, on tehty melko äskettäin. Moniin romaaniklassikon kuvailemiin tapahtumiin on saatu kaivattua täydennystä, kuten myös Viljam Pylkkään itsensä sanelemiin, pian "Tuntemattoman Sotilaan" ilmestyttyä kirjana julkaistuihin muistelmiin. Näin on voitu saada Pylkkään henkilökuva eheytymään lopullisesti. Olikin "yhdestoista hetki" saada edesmenneen sotasankarin aseveljien muistikuvat talteen ennen heidän kutsumistaan Viimeiseen Iltahuutoon, ja ennenkuin joku toinen kynämies olisi ehtinyt tarttua aiheeseen, tuottaen kenties paksumman mutta kuivaskamman "tavanomaisen" elämänkertateoksen.

Teksti on painettu kooltaan isoilla kirjaimilla, jonka ansiosta se on helppolukuista niillekin, joilla näkö ei ole enää parhaimmillaan. Tekstin koko on aiheuttanut myös epäilyitä, että tarkoituksena olisi ollut vain saada nopeasti kohtalaisella sivumäärällää varustettu kirja. Näin ei kuitenkaan ole, vaan syy on helppolukuisuus, sillä läheskään kaikki tämänaiheisen kirjan lukijat eivät enää ole haukankatseisia nuorukaisia.

HS haukkui TR:n ja Sarjasenkin. Pitäisikö kaiken sotakirjallisuuden olla "Väinö Linna" -tyyliä? HS:n sopulit eivät tietenkään ole vaivautuneet ottamaan selvää siitä, mikä on kirjoittajan omaa väritystä, tai mikä on suoraan kuultua ja muistiinmerkittyä sotaveteraaneilta, oman aikamme "vänrikki Stooleilta". He laittavat kaikki heitä epämiellyttäneet asiat kirjoittajan piikkiin. Ja he vaativat yhä sotakirjallisuudelta "sodanvastaista asennoitumista", olkoonpa sota kuinka oikeutettu tahansa, vaikkapa yksilötasollakin, kuten se oli maatilansa Karjalan Kannaksella Moskovan rauhansanelussa vuonna 1940 menettäneelle Viljam Pylkkäälle.


82 ryssää yhteen pinoon

Eräs kohdista, jota erityisesti HS:n tyttö-puolinen kriitikko moitti, oli "ryssien niitto". Varsinkin kohta: "Suomi heräsi eloon" (eikä tässä tarkoiteta Suomella kotimaatamme). HS:n sopulit ovat tuskin koskaan ampuneet Suomella, joka tosiaan "herää eloon" sarjatulelle säädettynä, liipaisinta painettaessa. Syynä on rekyyli ja lukon liikkeen aiheuttama "työntö". (Toimituksen huomautus vähintään 5000 laukauksen ampumakokemuksella KP/-31:stä: "Eloon herääminen" on nappiin osuva ilmaisu aseen toimintaa kuvailtaessa! PT).

Ko. kohtauksessa Pylkäs ampui tyhjäksi seitsemäntoista 40 patruunan "sissilipasta" eli yhteensä 680 patruunaa. Hän onnistui siis kaatamaan (vähintään) 82 koukkausta yrittänyttä vihollista 680 patruunalla, eli keskimäärin 8,3 patruunaa "varmaa kaatoa" kohti. Verrattakoon suoritusta jenkkien Vietnam-tilastoihin: 200 000 patruunaa/ kaatunut vihollinen! Pylkkään piti suorittaa välillä piipunvaihtokin, koska eräästä patruunasta oli ilmeisesti puuttunut ruuti ja luoti jäi piippuun.


No, kannattaako lukea?

Kokonaisuutena tämä on sotaromaanien päälinjasta poikkeava, uudenlaista kerrontatyyliä edustava kirja, jonka lukemisessa ei pitkästy. Suosittelen kaikille, jotka haluavat huumorilla höystettyä, mutta silti todellisista historiallisista tapahtumista kertovaa hyvää kirjaa.

Markus P. Pönkä. 0701 MMI


Päätoimittajan tietolisä: Hetikohta luettuani ja arvosteltuani maisteri Petri Sarjasen teoksen "Valkoinen Kuolema" havaitsin, että: "Tässä on sopiva mies kirjoittamaan Viljam Pylkkään seikkailuista". Jotkut "Tuntemattoman Rokan" lukeneet, puhelimenkin kautta tutut visitoorimme ovat havainneet, että eräitä tiedonmurusia on noukittu siihen GOW-sivultakin, mihin olen totuudenmukaisesti ilmoittanut, että kirjoittajalle oli taholtani myönnetty (jo ennen hänen työhönsä tarttumista) täydet valtuudet KAIKEN tietouden hyödyntämiseen, johon minulla on tekijänoikeudet, olkoonpa se aineisto julkaistu aiemmin painettuna taikka GOW:n välityksellä. Copyrightin haltijalla on oikeus tällaisen luvan myöntämiseen. Esimerkiksi jonkin aikakauslehden kustantajalla on oikeus vain julkaista jokin artikkeli. (Tässä selitys monien ihmettelemään ilmiöön, että jonkun etuoikeutetun eli sovinnaisen kirjoittajan jokin sovinnainen artikkeli kuvineen on voitu julkaista kenties kuudessakin eri lehdessä, pilkuntarkasti samansisältöisenä, ehkä vain muutaman kuukauden väliajoin).

Mielestäni tärkeää on se, että dokumentaarisessa teoksessa, henkilöhistoriikissäkään, ei saa esiintyä vähäisintäkään asiavirhettä esimerkiksi aseteknisissä yksityiskohdissa, milloin kyseessä on sotahistoriallinen dokumentti. Toistaiseksi en ole saanut "Tuntematonta Rokkaa" luettavakseni, mutta en ole kuullut ensimmäistäkään moitteen sanaa tästä uusimmasta teoksesta asediggareiden taholta. Olisin taatusti jo kuullut, jos arvostelun aihetta olisi ilmennyt: Itsehän olin käynnistänyt, lievää törkeämmällä painostuksella, joskin välillisesti, sen prosessin, jonka seuraamuksena teos "Tuntematon Rokka" sikisi ja syntyikin, vajaan vuoden kuluttua GOW-sivulla julkituodusta aloitteesta. Koska olen vielä yli viisikymppisenä starikkana "sotahullu sankarinpalvoja", niin eipä tullut mieleenkään minkäänlaisen vastikkeen ronkuminen kirjoittajalta tai kustantajalta: Tärkeintä oli se, että Viljam Pylkkään elämänkerta tuli julki juuri siinä muodossa, jossa maailmankuulu "Tikkakosken mannekiini" olisi varmaan itsekin sen halunnut julkaistavan. Huumor-mieshän Viljam Pylkäs oli päiviensä loppuun saakka.

0801 MMI; Pertti T.Kekkonen


Kirjoittaja:          PETRI SARJANEN; FM, historianlehtori.
Kustantaja:         Kustannusosakeyhtiö Revontuli Oy, e-mail: tapio.anttila@revontuli.net, puh: 03 - 345 3035
Painopaikka:      GUMMERUS KIRJAPAINO Oy, Jyväskylä.



   << guns.connect.fi    << Gunwritersin etusivu    Linkit >>    gunwlogo.GIF (2155 bytes)

Gunwriters on the Web  "Tuntematon Rokka": http://guns.connect.fi/gow/rokka.html